Tècniques, Metodologies i Estratègies
Darrerament s'estan plantejant i duent a terme diversos projectes de recuperació de la memòria oral en l'àmbit de l'Alt Pirineu que proposen recollir testimonis, experiències i records de la historia viscuda més recent.
Davant l'impuls i difusió d'aquest tema i per tal de crear un espai de reflexió, debat i coordinació, des del l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI), el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ecomuseu de les valls d'Àneu, la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran, i l'IDAPA hem cregut interessant organitzar una quarta edició d'aquesta jornada tècnica.
La memòria oral és fràgil, subjectiva i sovint amb importants càrregues ideològiques o d'idealització que cal tenir en compte en la seva recollida i ús com a font històrica. La seva recerca i gestió hauria de comportar una metodologia específica i acurada, acompanyada de la definició d'objectius clars i d'una bona contextualització històrica i biogràfica. En aquest sentit, us proposem, de la mà de diferents professionals de l'àmbit de l'antropologia, una aproximació al tema i les diferents metodologies de treball a seguir.
Programa
10.00h - Presentació
10.45h - Una història del record.
Tècniques etnogràfiques de la recerca oral.
Gemma Casal. Antropòloga
11.30h - Pausa-Cafè
12.00h - Taula d'experiències de recuperació de memòria oi Pirineu